Zo slaap je het best

Er zijn een aantal zaken die invloed hebben op je nachtrust. Zo is ten eerste de matras van je bed erg belangrijk. Er zijn namelijk heel veel verschillende matrassen verkrijgbaar. Zo heb je de keuze uit dik of dun, hard of zacht en zijn er allerlei verschillende vullingen en materialen. In het algemeen geldt dat hoe lichter je bent, hoe zachter de matras moet zijn. Hou dus altijd rekening met je eigen gewicht en het gewicht van je partner wanneer je een nieuwe matras gaat uitzoeken. In de meeste winkels staat een handig schema waarin je kunt zien welke hardheid het beste bij jou past. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende matrasvullingen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een schuimvulling als je houdt van een matras die zich vormt naar je lichaam of wanneer je veel transpireert. Er zijn ook matrassen met een vering. Een pocketvering matras is het meest geschikt voor mensen met rugklachten.

Welk beddengoed past bij jou?

Naast de matras is het beddengoed erg belangrijk voor je nachtrust. Zo zijn er verschillende materialen en warmteklassen verkrijgbaar. Voor iedere persoon is een ander materiaal meer geschikt, dus verdiep je hier van te voren goed in. Zo voelt een dekbed met een vulling van donsveren lekker zwaar en warm aan. Liever een licht en luchtig dekbed? Ga dan voor een katoenen dekbed. Ook zijn er verschillende warmteklassen. Mensen die het snel warm hebben kunnen beter een koeler dekbed nemen en mensen die het snel koud hebben een warmer dekbed. Tevens kun je tijdens de verschillende seizoenen afwisselen tussen dekbedden. Voor het kussen en het dekbedovertrek geldt hetzelfde. Ook hierbij heb je de keuze uit verschillende materialen die meer of minder geschikt kunnen zijn voor jou. De dikte van het kussen is vooral afhankelijk van je slaaphouding. Zo neemt een zijslaper beter een hoog kussen en een buikslaper een plat kussen.

De rest van de slaapkamer

Naast een goed bed is het natuurlijk ook belangrijk om de rest van je slaapkamer hygiënisch en rustgevend te houden. Zorg dus voor voldoende licht, ventilatie en opbergruimte. In een slaapkamer moet je lichaam én je geest tot rust kunnen komen, dus zorg er ook voor dat de ruimte dit uitstraalt. Laat geen spullen of kleren op de grond slingeren en hou huisdieren liever buiten. Ook is het beter om geen elektronische apparaten in de slaapkamer te gebruiken.