Is een topmatras nuttig?

Topmatrassen zijn erg in de opkomst op het moment, dit zijn matrassen die je over je gewone matras legt voor extra comfort. Ze worden ook wel dekmatras genoemd en er zijn veel discussies gaande over het nut van dekmatrassen. Toch heeft een topmatras wel zeker voordelen.

Eigenschappen van een topmatras

Een topmatras is een dunne matras die je bovenop je huidige matras legt. Dit is om het comfort te vergroten. Je kan ze vinden van zeer dun tot 20 centimeter dik en zijn vaak gemaakt van wol, polyether, traagschuim of memory foam en latex. Ze verschillen aanzienlijk in prijs, en deze reflecteert meestal de dikte en het materiaal.

Twee soorten topmatras

Er bestaan twee soorten topmatras. De eerste wordt geleverd als deel van een set en die bij de prijs zit inbegrepen. Als je bijvoorbeeld een dikke en zware pocketvering matras hebt, krijg je daar soms een losse matras bij die lichter is en makkelijker om te draaien. Vaak is de onderste matras dan niet los te gebruiken. De tweede soort zijn de matrassen die los worden verkocht, als extra laag over je eigen matras.

Dekmatrassen, wel of geen nut?

De discussie die gaande is over dekmatrassen gaat over het tweede soort. Er wordt zich afgevraagd of een topmatras als extra comfortlaag wel nut heeft, je hebt immers al een comfortlaag op je huidige matras? Wat een topmatras bijvoorbeeld niet doet, is het probleem van een doorgezakte matras oplossen. Ook kan het niet helpen bij lichamelijke klachten als je eigen matras je al goed ondersteunt; een topmatras kan een al goede matras niet beter maken. Wat is dan het nut van een topmatras? Dat nut is er zeker wel. Als je matras onvoldoende steun geeft en je hebt problemen met je gewrichten, kan een topmatras van memory foam betere verdeling van het gewicht bieden. Dit zal je gewrichten en ledematen ontlasten. Ook is een topmatras makkelijker om te draaien als een gewone matras. En met een topmatras kan je de levensduur van je huidige matras verlengen.